Verwijderen van een kwaadaardige huidtumor

Wat is een huidtumor?

Een huidtumor is een kwaadaardig gezwel op de huid en dus een vorm van kanker. In de meeste gevallen ontstaat het in de opperhuid. Het onrustige plekje openbaart zich doordat het groter wordt en/of gaat jeuken, bloeden of verkleuren. Huidkanker is het gevolg van langdurige inwerking van zonlicht, maar kan ook ontstaan door zeer frequent zonnebankgebruik.

Twee vormen van huidkanker komen veruit het meeste voor: 
Basaalcelcarcinoom: Deze vorm groeit zeer langzaam en zaait vrijwel nooit uit. Het is de meest ‘goedaardige’ vorm van huidkanker. Grondige behandeling is wel noodzakelijk. Als er niets aan wordt gedaan, kan het in de diepte groeien en de weefsels onder de huid bereiken. Hierdoor wordt de behandeling moeilijker en de kans op genezing kleiner. Het basaalcelcarcinoom komt vaak in het gezicht en de hals voor. 
Plaveiselcelcarcinoom: Deze vorm groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom en zaait in een later stadium ook uit via de lymfeklieren. Het is daardoor meer kwaadaardig. Bij vroegtijdige behandeling zijn de vooruitzichten erg gunstig. Het plaveiselcelcarcinoom komt vaak voor in het gezicht en op de handrug.

Operatie

De plastisch chirurg maakt een snede rondom de tumor en snijdt deze eruit. Er ontstaat een wond die groter is dan de tumor zelf, omdat het belangrijk is dat alle tumorcellen worden verwijderd. Zo kan de tumor niet opnieuw aangroeien. Het weefsel wordt door de patholoog anatoom onderzocht en de uitslag hiervan is meestal na een week bekend.

Als er na het verwijderen van de tumor voldoende huid over is, wordt de wond gehecht. Dit is echter niet altijd mogelijk. Er wordt dan meestal een stukje huid gebruikt dat elders van het lichaam komt (bijvoorbeeld van achter het oor of van het bovenbeen), een zogenaamd huidtransplantaat. De getransplanteerde huid wordt op de wond vastgehecht. Hier overheen wordt een stevig gaasbolletjes gehecht, zodat de huid niet kan verschuiven. Het vastgroeien van de huid duurt ongeveer 7 tot 14 dagen.

Na de operatie

Na de behandeling kunt u meestal meteen naar huis. Soms wordt u voor korte tijd naar de afdeling dagbehandeling gebracht. Als alles goed is, dan mag u na een paar uur weer naar huis. Soms is opname voor 1 of meer dagen noodzakelijk, afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie en het huidransplantaat. De plastisch chirurg zal met u bespreken wanneer u terug moet komen op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. U hoort ook wanneer u terug kunt komen voor de uitslag van een onderzoek of voor verdere nabehandeling.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak