Wat is het cubital tunnel syndroom?

We kennen allemaal het gevoel van het 'telefoonbotje', wanneer we de elleboog stoten. Dit gevoel ontstaat doordat de ulnaris zenuw wordt geraakt. Het geeft een korte maar felle pijnscheut die uitstraalt tot in de hand.

Deze zenuw ligt hier heel oppervlakkig en spant op over het uitstekende bot van de bovenarm wanneer u de elleboog buigt. Op precies deze plek kan de ulnaris zenuw ook beklemd raken. We noemen dat het cubital tunnel syndroom of ulnaropathie.

Hoe ontstaat het cubital tunnel syndroom?

Het cubital tunnel syndroom kan ontstaan door het te vaak strekken van de elleboog waardoor de zenuw teveel wordt opgerekt. Ook kan het zijn dat de zenuw niet goed door de groef in het bot loopt en klemt. Soms ontstaat het na een gebroken arm, wanneer de onderarm een iets andere stand heeft gekregen.

klachten

Het cubital tunnel syndroom geeft pijn rond de elleboog en de onderarm, die kan uitstralen naar de ringvinger en pink. Het kan ook een doof gevoel geven in deze vingers. Vaak is sprake van een verminderde kracht in de hand omdat de kleine handspieren zwakker worden.

Onderzoek

De arts doet een lichamelijk onderzoek en een elektrisch spieronderzoek (EMG). Het cubital tunnel syndroom is op verschillende manieren te behandelen.

Verminderen druk, medicatie en spalk

De arts zal u uitleggen hoe u druk van buitenaf zoveel mogelijk kunt voorkomen. Verder kunnen ontstekingsremmende medicijnen en een spalk worden voorgeschreven.

Operatie

Wanneer bovenstaande niet helpt, kan een operatie plaatsvinden. Daarbij worden alle mogelijke punten van beklemming van de zenuw weggehaald (decompressie).

In tachtig tot negentig procent van de gevallen treedt er verbetering op van de klachten na een decompressie. Het gevoel kan nog tot twee jaar na de operatie verbeteren.

In het algemeen moet u de elleboog één tot drie weken onbelast oefenen. Daarna wordt de belasting geleidelijk opgevoerd. Draag liever geen mitella of leun niet langdurig op gebogen ellebogen.

De operatie vindt plaats in dagverpleging.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak