Borstverkleining

Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Door het abnormale gewicht van de borsten kunnen rug-, schouder- en/of nekklachten ontstaan. Ook wordt vaak het abnormale model van de borsten als afstotend of beschamend ervaren.

Operatie

Vóór de operatie wordt door de plastisch chirurg op de borsten aangegeven hoe de operatie uitgevoerd zal gaan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen en gelet op uw lichaamsbouw. De operatie vindt plaats onder volledige narcose.

Bij een borstlift wordt het teveel aan huid verwijderd. Bij een borstverkleining wordt een deel van het borstklierweefsel inclusief de huid verwijderd. Er wordt een nieuw model borst gevormd door inwendig verplaatsing van vet en het overgebleven borstklierweefsel. De tepel zal naar boven worden verplaatst. Dit gebeurt met het weefsel onder de tepel waarin zich de bloedvaten en de melkkliergangen bevinden. Als de tepelhof te groot is ten opzichte van de nieuwe borstvorm, worden deze ook verkleind. Rond beide tepelhoven ontstaat een cirkelvormig litteken. Tevens komt er een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken vertikaal tussen de tepel en de huidplooi onder de borst.

De wonden worden gehecht met zeer fijn hechtmateriaal. Er worden soms drains ingebracht die bloed en vocht uit de wond kunnen afvoeren.

Na de operatie

Na de operatie worden de borsten verbonden en krijgt u een elastische band om.
In de meeste gevallen is het een opname van 2 dagen. Als er drains zijn geplaatst worden deze meestal verwijderd na 1 dag. U kunt dan het eindresultaat nog niet beoordelen. Dit is pas mogelijk na ongeveer zes weken. Als u naar huis gaat, mag u niet zelf autorijden, zorg er dus voor dat iemand u op komt halen.
Voordat u naar huis gaat, wordt door de verpleegkundige duidelijk uitgelegd hoe u de wonden moet verzorgen en wat u wel en niet mag doen. En er wordt een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek. Tijdens dit bezoek worden zonodig de hechtingen verwijderd. Tot vier-zes weken na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk verrichten en niet sporten.

Resultaten

Na de operatie zijn de borsten kleiner en steviger, maar er blijven altijd littekens zichtbaar.
Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen wat betreft de vorm, grootte en stevigheid. Het is echter niet altijd mogelijk deze wensen voor 100% te realiseren.
Het is niet altijd mogelijk om de borsten symmetrisch te maken en ook de vorm en gevoeligheid van de tepels kunnen anders zijn dan u had verwacht. Ondanks dat de melkkliergangen intact blijven, is de kans op succesvolle borstvoeding wel afgenomen.
Door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, kan het uiteindelijke model anders worden dan vlak na de operatie. Ook verslapping kan na de vormverbeterende operatie doorgaan en het aanvankelijke resultaat op de duur nadelig beïnvloeden.
Bij een borstverkleinende of verstevigende operatie wordt géén correctie verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug).
Door algemeen aankomen in gewicht, zwangerschap of pilgebruik kunnen de borsten ook weer zwaarder worden.
De plastisch chirurg kan u geen bepaalde cup-maat van de BH garanderen na de operatie. In de meeste gevallen zal de cup-maat enkele maten kleiner worden.
Het uiteindelijke resultaat van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Vooral wanneer deze ver in de richting van de oksels doorlopen, kunnen ze vrij dik, rood en gevoelig worden. Na verloop van maanden neemt meestal de gevoeligheid af, worden ze dunner en witter.

Voor en na de operatie

Wat klanten zeggen

Veel gestelde vragen

  • Worden mijn borsten ook gelift?

    Inderdaad, bij iedere borstverkleining wordt de borst tevens gelift: de tepelhof komt hoger te staan, waardoor de kleinere borst zich hoger op de borstkas bevindt.

  • Hoe zien de littekens eruit?

    De littekens lopen rond de tepelhof, verticaal naar beneden en meestal ook in de onderste borstplooi (ankervormig litteken). 

    In het begin zijn de littekens felroze – rood van kleur, na verloop van tijd en masseren rijpen de littekens uit en kunnen ze meer de kleur krijgen van de huid of worden witter.

  • Moet ik afvallen voor een borstverkleining?

    Het is verstandig om een gezond lichaamsgewicht te hebben. Dan is het voor de plastisch chirurg mogelijk om mooie borsten te maken die goed passen bij de rest van het lichaam.

    Met een BMI van boven de 30 kom je niet voor operatie in aanmerking. De verzekering zal het dan ook niet vergoeden. De kans op infectie, wondstoornissen en complicaties is dan veel groter. 

  • Is borstvoeding mogelijk na de operatie?

    Uit onderzoek komt naar voren dat de kans dat je wel borstvoeding kan geven na een borstverkleining ongeveer even groot is dan de kans op borstvoeding zonder operatie en die is ongeveer 70%.

  • Mag ik douchen na een borstverkleining

    Ja, na de operatie mag u de volgende dag douchen. Ook met pleisters is dat toegestaan.

  • Wordt een borstverkleining vergoed?

    In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar een borstverkleining. Indien u last heeft van rug-, nek- of schouderklachten of last heeft van smetplekken onder de borsten. Indien uw Cupmaat groter is dan DD en uw BMI (BodyMassIndex) kleiner is dan 30, voldoet u aan de criteria van de  zorgverzekeraar. Een machtiging wordt altijd door ons voor u aangevraagd.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak