Er zijn twee soorten behandeling voor de ziekte van Dupuytren; de naaldmethode (percutane naaldfasciotomie ) of de klassieke operatie (selektieve fasciectomie).
We adviseren om contact op te nemen voor een behandeling als de hand niet meer plat op tafel gelegd kan worden, dus als er een kromstand van de vingers is opgetreden. Of als de knobbel in de handpalm pijnlijk is en daardoor beperkingen geeft in het dagelijks leven.
Het doel van de behandeling is het weer mogelijk maken van het strekken van de vingers of het verwijderen van een pijnlijke knobbel (nodus). Uw plastisch chirurg, de specialist in de hand, kan u adviseren welke van beide behandelopties voor u het beste is.
- Naaldmethode (percutane naaldfasciotomie). Bij deze ingreep wordt de Dupuytren streng met een naaldje onder lokale verdoving doorgenomen op verschillende plaatsen. Het weefsel wordt hierbij dus niet verwijderd, maar doorgesneden. Het voordeel hiervan is dat u gelijk weer alles mag doen met de hand. Het nadeel is dat de Dupuytren sneller weer terug zal groeien. Uw plastisch chirurg zal beoordelen of de naald methode bij u mogelijk is.
- Operatie (Selektieve fasciectomie). Via ‘zigzag huidsneden’ worden de bindweefselstrengen verwijderd, waardoor uw vingers weer volledig kunnen strekken. De wonden worden gehecht en er wordt een drukkend verband aangelegd, soms in combinatie met een gipsspalk. De operatie kan onder regionale verdoving (hierbij wordt alleen de arm verdoofd) of onder volledige narcose plaatsvinden.