Wat is het carpaal tunnel syndroom (CTS)?

Het is een beknelling van de middelste zenuw (nervus medianus) ter hoogte van het polsgewricht. Deze zenuw verloopt van de onderarm naar de handpalm via een soort tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door de tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw kan optreden wanneer door zwelling van de weefsels in of rond de tunnel de druk in de tunnel toeneemt.

Klachten

  • Een prikkelend en pijnlijk gevoel of tintelingen in de duim, wijsvinger en middelvinger.

  • Een doof gevoel in de handpalm en de vingers.

  • Een gevoel alsof de hand gezwollen is.

  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.

  • Krachtsverlies in de hand waardoor u dingen uit de handen laat vallen.

De klachten komen vaak in de loop van de nacht voor, waardoor u wakker wordt. Meestal komen de klachten aan één hand voor, maar u kunt ook last krijgen van de andere hand.

Diagnose en onderzoek

Op basis van het klachtenpatroon en lichamelijk onderzoek kan de diagnose vaak worden vermoed. Om zeker te weten dat er sprake is van het carpale tunnelsyndroom, wordt vaak een aanvullend onderzoek (Electromyografie of Echo/Duplex) verricht.

Behandeling voor carpaal tunnel syndroom

Als de klachten minimaal zijn, is er soms geen behandeling nodig. De klachten kunnen van voorbijgaande aard zijn. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, kan het lichaam meer vocht vasthouden, waardoor tijdelijk een carpaal tunnel syndroom ontstaat. Na de bevalling verdwijnen de klachten vaak weer.
Ook kan voor de nacht een spalk gebruikt worden waarmee de pols rust krijgt en de klachten kunnen afnemen.
Een andere behandelingsmogelijkheid is een injectie in de pols met een ontstekingsremmer (cortison). Het effect is echter vaak tijdelijk. Veelal wordt gekozen voor een operatie. Uw plastisch chirurg, de specialist in de hand, kan de mogelijkheden met u bespreken.

De operatie

Het is een kleine ingreep waarbij er een snede in de handpalm wordt gemaakt. De dwarse polsband wordt doorgesneden waardoor de ruimte rond de zenuw wordt vergroot en de zenuw weer normaal kan functioneren.

De operatie duurt ongeveer 15 minuten en wordt meestal onder lokale verdoving verricht waarbij er ook een stuwband om de arm wordt geplaatst. De wond wordt gehecht en er wordt een drukverband aangelegd.

Na de operatie

De hand moet na de operatie gedurende enkele dagen hoog worden gehouden. ’s Nachts dient u de hand op een kussen te leggen. Twee tot vijf dagen na de operatie mag u volgens onze instructies het drukverband verwijderen. Ook kunt u al snel beginnen met oefeningen van de vingers. In het begin gaat dit wat moeizaam, maar na enkele dagen gaat dit al veel beter.

Zwaar werk is niet toegestaan. Na 10-12 dagen wordt u volgens afspraak op de polikliniek terugverwacht om de hechtingen te laten verwijderen.

Het litteken aan de pols blijft vaak langer gevoelig, met name bij druk ter plaatse, zoals bij het steunen op de pols. De klachten die u tevoren had, zijn na de operatie vaak direct verdwenen. Toch kan het dove gevoel soms nog een tijdje aanhouden. U zult ook gedurende langere tijd minder kracht in de duim hebben.

Veilig in het Amphia ziekenhuis

Plastische Chirurgie Breda

Binnen de muren van het Amphia ziekenhuis bieden wij de plastische chirurgie in de volledige breedte aan. Plastische chirurgie bestaat uit Reconstructieve chirurgie, Hand en pols chirurgie en Cosmetische chirurgie. Wij streven binnen ons team naar de hoogst mogelijke kwaliteit en wij hebben oog voor persoonlijke aandacht en details. Wij vinden het erg belangrijk dat u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Maak een afspraak